Blidö Konfaläger - Dag 8

Ledarrummet 12:53
Just nu är det inte helt på topp. Jag och de andra ledarna är ledsna när olika konfirmander gör saker som inte är konstruktivt.  

Igår vid lunch pratade vi om de risker som aktualiseras på ett gruppdynamiskt plan under ett konfirmationsläger när man är klar med vecka ett. Det är flera faktorer, både år av erfarenhet och tendenser vi har sett som gjorde att vi valde att lyfta frågan just då. Syfte: att medvetande göra oss själva som grupp. I korta drag: vi jobbar med att få konfirmanderna att lära känna sig själva och Gud. För att lyckas med det går man in i personlig utveckling / mänsklig växt. Vi använder verktyg som vispar upp mycket energi och mycket känslor. Detta är helt nytt för många, och all energi som kommer upp måste kanaliseras. Då finns det bra, konstruktiva sätt, och sätt som inte är konstruktiva. Den andra stora faktorn är att konfirmanderna nu efter den första tiden är helt inarbetade och bekväma med hur detta läger fungerar. Om då energin bubblar upp är det lätt att några inte kan låta bli att testa sina gränser, släppa på sin impulskontroll, pröva oss ledare och "rasa av sig" på ett ogenomtänkt sätt. Orden friktion och behov är dagens ord på Blidö. Jag vill förtydliga, det har alltså inte "hänt" någonting allvarligt. Mera en summa av många olika små incidenter och tendenser (litet snatteri från markan, nedvärderande tillmälen, "lek" med nedåtpuffar). Jag vill inte skapa oro hos er föräldrar. 

Att bli medveten om att vi är människor och vi behöver få någon reaktion! Orden i böran är Hjalmar Söderbergs från Dr. Glas. Skrivna 106 år sedan är de lika aktuella: 

Man vill bli älskad
i brist därpå beundrad,
i brist därpå fruktad
i brist därpå avskydd och föraktad.
Man vill ingiva människor någon slags känsla.

Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.

Vi jobbar med att göra konfirmanderna medvetna om att de har en själ och hur den fungerar. Därför arbetar vi efter att ha en så kärleksfull atmosfär som möjligt på lägret. I den atmosfären kan det kännas okej att öka var och ens medvetenhet om det som händer i oss, även på skuggsidan i vår person. Med ökad medvetenhet kan var och en sen nå ökad självinsikt och välja att växa.

Söndag eftermiddag och kväll blev på det hela taget mycket rolig och trevlig i solen, men på sina håll fortsatte tyvärr tråkiga saker hända. Därför innehöll morgonens frukost ett samtal om detta. Hela förmiddagens lektion fortsatte i samma anda kring ämnen som "vad är skillnaden mellan att vara ledsen och besviken?", "Vad kan vi lära oss om oss själva när vi gör något "dåligt"?". Vi jobbar med en inställning som heter What is bad is good. Att det händer en tokighet innebär att livet ger dig en smörpassning för att du ska växa som människa. Det gäller här på lägret om man har knuffats vid vattnet eller kastat ut rumskamratens keps genom fönstret, men det gäller även svåra saker som Norge och 9/11 i USA. Konfirmanderna hade många kloka erfarenheter och tankar kring ökad gemenskap, empati och respekt. Härligt!

Trots lite duggregn ska vi nu ut och leka och få igång lägret igen efter en fullt normal dipp. 



What is bad is good.

Georg


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0