Lundsberg 30 juni
Solbacka 29/6!





Lundsberg 29 juni
Nåttarö Konfaläger - Måndag dag 8

Solbacka rapporterar: Dag 1


Lundsberg
Nåttarö Konfaläger - Söndag dag 7 - Prästreflektioner
Prästreflektioner
I den prästring jag ständigt bär på mig står det ett ord ur Uppenbarelseboken 21:5: ”Se, jag gör allting nytt!” Det är det bibelord som guidar mig i min kallelse. Det är också något som sätter prägel på detta konfaläger. Jag och mitt ledargäng bara flinar i upprymdhet på våra möten: Hur otroligt bra och nytt detta läger är! Det tog inte ens 24 timmar förrän lägret var ett team. Efter tre dagar kändes det som att det hade gått tre veckor. Efter fem dagar sade mängder av konfirmander att de aldrig ville åka härifrån.
Utöver all sol och glädje har varje konfirmand visat mod och jag vill säga hängivenhet på sin inre resa, den som går mot att lära känna sig själv och Gud. Bilden av gubben på molnet tynar bort och de flesta talar om att de erfar Jesu ord - Himmelriket är invärtes inom er; eller gudsbilden - Gud är kärlek; eller för den skull erfar flera enhetsupplevelser med gruppen eller med naturen eller med något större. Stapplande och tafatt börjar de sätta ord på vad de erfar. Eftersom andliga erfarenheter till sin karaktär är annorlunda än ”vanliga” erfarenheter känns det ovant, men samtidigt spännande. Nyfikenhet och längtan leder dem.
(Kvällsandakt)
Undervisningen är delvis helt traditionell och intellektuell: Definitionerna på etik, moral, värdering. Svåra ord som antropomorf, hybris, suicidal. Patriarkhistoriens släkträd med morbror Laban, Jakobs tolv söner, tjänstekvinnan Hagars son Ismael mm. Delvis sker undervisningen genom smågruppssamtal som leds av en ledare innan vi ses i storgrupp – om t ex teodicéproblemet, gudsbilder, mina egna värderingar mm.
En central del i undervisningen är olika ickeintellektuella övningar av andlig karaktär. Det kan vara att på ett mystiskt sätt närma sig första trosartikeln, Gud såsom skaparen, genom att på en ledsagad vandring med ögonbindel uppleva naturen på ett helt nytt sätt; det kan också vara att som igår kväll genom 75 minuters guidad trancedance (mesta tiden med ögonbindel) gå in i sig själv och fånga olika inre upplevelser. Avslutningsvis vågade varje konfirmand tokdansa solo i centrum för allas uppmärksamhet – helt fantastiskt!
(Trancedance i 90 minuter!)
(Jag möter konfirmanderna i plurret när vi är färdigdansade)
Varje dag erbjuds konfirmanden att sitta helt tyst med sig själv för att filosofera och ta in vad den upplever. Att vara med sig själv och kanske skriva av sig och bara vara med sig själv – detta är en helt ny upplevelse för de flesta ungdomar.
En ny undervisningsform för i år är ”heta stolen”. En konfirmand sätter sig på en stol mittemot mig med alla konfirmander alternativt dennes rumskamrater som stöd runtomkring. Jag inleder med en kortkort meditation med slutna ögon. Därefter får konfirmanden ta till orda och prata om ett ämne som är det mest angelägna och lockande just nu. Det handlar alltid om att gå på upptäcktsfärd inåt. Vem är jag? Vad ryms i mig? Jag guidar dem varsamt på en andlig nivå och hjälper dem se nya dimensioner av sig själv. I början upplevdes det som lite läskigt och okänt men snart har det blivit ett sug att få sitta i stolen. ”Det är urhäftigt” ”Alla borde göra det” ”Jag känner mig så glad och stor efteråt” är vanliga kommentarer.
Jag återkommer med mera när vi kommit längre. Ledarna och jag är fullkomligt upplyfta, och tacksamma, för att konfirmanderna ger så mycket av sig själva. Det är stort.
På återhörande!
Värme
Gösta
Solbacka rapporterar!

Nåttarö Konfaläger - Fredag dag 5
Hej!
Lägret rullar på och nu är det jag, Peder, som har äran att berätta lite för er!
Själv har jag rollen som 1:e-ledare, vilket innebär att jag bär ett övergripande ansvar för att lägret ska flyta på praktiskt. Jag har sex somrar på Sportcamp bakom mig, har just avslutat pianistutbildning på musikhögskola och ska nu till hösten bli psykologstudent. Här på bilden ser ni mig mitt i ett hopp! :)
Vi har lektioner mellan kl 9 och 12. Första delen handlar om att man ska lära sig handfast om det som står i Bibeln och övrig kristendomskunskap. Andra delen är en samtalsdel som handlar om diverse existentiella frågor. Hittills har vi samtalat kring olika bilder av Gud och hur man eventuellt kan möta Gud. Hela fem skapelsebrättelser har presenterats: 1 mos 1, 1 mos 2:4b, Psaltaren 104 och Johannes 1, samt att vi har talat om Idas sommarvisa såsom en sorts skapelseberättelse. Man kan tro på Big Bang och Darwin samtidigt som man kan ta till sig de olika skapelseberättelserna. Kains dödliga avundsjuka på Abel samt syndafloden har vi lärt oss mycket av. Göstas kollega, värderingsexperten Mia Gustavsson, gästade lägret och föreläste om etik, moral och värderingar. Alla konfirmander hade tentat av sina läxor kring Vår Fader och trosbekännelsen redan dag två. Konfirmanderna är mycket intresserade och vakna på lektionerna. På söndag kommer vi att ha det första provet för att verkligen försäkra oss om att alla hänger med.
På eftermiddagarna är det olika aktiviteter som gäller. Vi har hittills haft fotboll, beach volley, fyspass, dans, improvisationsteater, vattenskidor, skytte, mm. Schemat på lägret är fullspäckat, så vi har hittills bara haft tre “vanliga dagar”. Igår hade vi baklängesdag, en skruvad idé där vi försöker göra hela dagen baklänges; klockan 7.00 på morgonen hade vi nattning, därefter kvällsandakt och kvällsmål. Kvällsaktiviteten (klockan 9.00 på morgonen) var dansövning inför midsommarafton och på eftermiddagen hade vi Crazy Games, där konfirmanderna i lag samlade poäng genom att utföra olika utmaningar (raka benen på en kille, ät en banan i så få tuggor som möjligt, säg Fader Vår baklänges på en minut, osv…). Förvirringen var total när alla försökte prata om framtiden som det förflutna och vice versa…
(Alexander blir sminkad som ett uppdrag på Crazy Games)
Idag är det Gösta som leder oss i ett ordentligt midsommarfirande med dans, sång och lekar. Vi reste en ståtlig midsommarstång som konfirmanderna gjort tillsammans, och sedan stod jag i solskenet och spelade dragspel medan Gösta ledde konfirmanderna i olika avancerade danser. Tjejera gjorde alla varsin krans, killarna varsin “slips”, och därefter avgjordes tävlingen om vem som hade snyggast – Saga och Fredrik. Snart blir det midsommarmiddag med jordgubbstårta!
Varje dag avslutas med en kvällsandakt. Hittills har den letts av ledarna men snart ska konfirmanderna själva börja hålla dem. Det har blivit en favoritstund på dagen. Vi sjunger sånger ur vårt speciella sånghäfte. Reflektioner över vad som hänt varje innehållsrik dag gör att vi kan lugna ner oss och känna tacksamhet och glädje över att få vara här. Andakterna innehåller två "predikningar" där vi delar med oss på ett öppenhjärtigt sätt om personliga erfarenheter av livet - inte alltid ljusa och enkla saker. Vi formulerar våra egna böner utöver Vår Fader och välsignelsen. Den eller de som har hållit andakten får på slutet en kärleksdusch av alla i rummet. Det är en kraftfull andlig övning som verkligen fungerar. Från att ha varit en udda grej, har det blivit en älskad ritual för att ge tacksamhet och kärlek. Därefter läses en del av barnevangeliet som läses vid varje dop: "Och han tog dem i famnen, lade händerna på dem och välsignade dem." Konfirmanderna sätter då på sig en ögonbindel som hjälp att vara i enskild andakt. Därefter går en handfull ledare under andaktsfull musik runt och fysiskt lägger händerna på konfirmandernas huvud; en välsignelsehandling. Tillvaron förtätas och man kommer nära sig själv och något som är större än så.
Vi ledare är väldigt nöjda med hur lägret flyter på, och hur konfirmandgruppen sammansvetsas och hela tiden lyfts upp utan någonting som stör. Alla “sköter sig” typiskt bra och det är så kul för oss att få lära känna era fantastiska ungdomar!
Inslaget i Aktuellt kommer sändas klockan 21.00 måndag 28/6.
Over and out!
//Peder
Nåttarö Konfaläger - Tisdag dag 2
Nåttarö 23:41
Hej alla!
Varmt välkomna till Sportcampbloggen, kul att ni hittade hit!
Tanken med den här sprilans nya bloggen är att hålla omvärlden uppdaterade om vad som pågår på alla våra olika läger runtom i landet. Framförallt riktar vi oss mot anhöriga till våra barn/ungdomar, men jag ser även bloggen som ett kul hjälpmedel att hålla kontakten mellan oss ledare i den stora sportcampfamiljen, utspridda över gårdarna. Alla är såklart välkomna att följa våra äventyr. Information och reflektioner om hur vi jobbar och vad vi står för kommer blandas friskt med anekdoter och happenings. Varje läger sätter sin egen prägel på deras rapporter.
Vem vet en vacker dag toppar vi bloggtoppen...
Jag som får (eller kanske tog mig) den stora äran att skriva detta första, av sommarens förhoppningsvis många inlägg, heter Georg Philips och jobbar på ett av våra konfirmationsläger som vi anordnar i år.
Här ute på Nåttarö där vi befinner oss, i Stockholms skärgårds södra utpost, är klockan sent, den långa dagen är avslutad, efter att vi ledare har nattat våra underbara konfirmander 22:30 sharp, och haft ett kortare möte är det även dags för oss att fånga värdefull sömn innan väckarklockan i mitt fall ringer 06:25.
Klockan 06:58 så är det här platsen för morgondoppet. Varannan dag har tjejerna möjlighet att duscha på morgonen, varannan herrarnas. Imorn är det en del killar som har anmält intresse att sticka ner en snabbis till vår strand, 250 meter från huset. Vi ledare följer alltid med ungdomarna ner till vattnet.
Tanken är att vi ledare kommer att skicka runt uppgiften att skriva inlägg, där vi tar i början tar chansen att presentera oss samt att kontinuerligt berätta om vår tillvaro, vad vi gör, vad vi funderar på, hur i vårt fall undervisningen och vägen mot det som förhoppningsvis slutar i en konfirmation slingrar sig framåt. Förhoppningsvis hinner vi med något inlägg om dagen.
Självklart sker det mycket som kommer stanna här hos oss, som på sin höjd kommer att berättas av våra konfirmander när de kommer tillbaka. Vi kommer såklart heller inte att gå in djupt på enskilda personers öden utan mera fånga och beskriva den allmänna stämningen.
Jag själv är 26 år och hittade detta fantastiska sommarjobb efter andra året i gymnasiet och gör således min 8:e sommar i organisationen. Det är andra gången jag deltar i ett konfirmationsläger, däremot är jag en av två ledare som arbetade här förra sommaren då Sportcamp charmade till sig Östermar Gård där vi håller till. Jag har precis avslutat mitt akademiska kringflaxande. Jag har mestadels läst Statsvetenskap men även kastat in filosofi, ekonomi och senast barn och ungdomsvetenskap. Vid sidan av plugget har jag jobbat en del i skolor, som kamratstödjare och senaste året som vikarie, allt från förskola till högstadiet. Född och uppvuxen i härliga Vasastan men efter en del flängande nu är Vasastadsbo i exil och huserar på Söder.
Jag är både såkallad ”skärgårdsfreak” och sportfåne. Jag håller gärna till i båten där vi ängar oss åt allehanda vattensporter, på land blir det mycket lag- och racketsporter, och självklart lekar! Min egna kristna bakgrund är mer eller mindre noll. Jag är inte döpt, hedningen i gänget. Vi ledare är som ni kommer blir varse en om, är mix av det mesta, med flera som har själva konfirmerats i Sportcamps regi. Jag tror på att en blandning mellan allt från kön och ålder till religiösa ställningstaganden är en resurs och kan vara till godo för det vi gör. Hursomhelst så ”gör Gud inte skillnad på oss ” även om vi försöker placera oss i olika fack, lärde jag mig på kvällens andakt.
Den här första hela dagen har varit speciell då vi har fått besök. Aktuellt har varit här och intervjuat och filmat, de gjorde ett inslag om hur privata organisationer såsom Sportcamp stödjer svenska kyrkan och deras mål att få fler ungdomar att välja att konfirmera sig. De filmade undervisning, samlingar och aktiviteter. Tanken är att reportaget kommer att visas i Aktuellts 21-sändning någon gång nästa vecka.
Vi kommer meddela här så fort vi vet exakt när det blir!
Klockan har sprungit iväg, mina två kamrater i huset Fabian och Elias verkar vara klara för bingen, så jag ska knyta mig jag med. De är självklart mycket mer att berätta om vår start men det är en stor dag i morgon. As always.
På återseende och god natt!
Georg Philips
